Τα οστρακοειδή περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ελάχιστο λίπος, υδατάνθρακες και περιορισμένη θερμιδική απόδοση (περίπου 50 – 70 θερμίδες ανά 100γρ. κρέατος), επομένως αποτελούν άριστη διαιτητική τροφή.
Το κρέας τους είναι πλούσιο σε αναπλαστικές κα ενεργειακές ουσίες, όπως υδατάνθρακες και διάφορα μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνες A, B, B2, C, D, PP, καθώς και όλα τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Η πλουσιότερη ζωική τροφή σε περιεκτικότητα σιδήρου είναι τα μύδια.
«Φάρμακο» για τη χοληστερίνη, θαλασσινά και οστρακοειδή!
Έχετε υψηλή χοληστερίνη; Τρώτε θαλασσινά και οστρακοειδή! Η άποψη ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους επειδή αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, τώρα ανατρέπεται.
Διατροφικές ιδιότητες των μυδιών
Χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κόσμου προς... το άτομό τους, τη συλλογή και διάδοση συνταγών μέσω εκπομπών, περιοδικών και Internet, αλλά και οι μακρές περίοδοι νηστείας που συντηρεί η θρησκεία μας, έχουν διαδώσει τα μύδια σε βαθμό να είναι ένα από τα πλέον καταναλωμένα, φρέσκα, προϊόντα στο τραπέζι μας. Σήμερα, ακόμη και σε περιοχές ηπειρωτικές, χωρίς άμεση επαφή με τη θάλασσα, υπάρχει (και την αξιοποιούμε σε μεγάλο βαθμό) η δυνατότητα να απολαμβάνουμε μύδια όλες τις εποχές του χρόνου.
Από πλευράς διατροφικής, 100 γραμμάρια του φαγώσιμου περιεχομένου του μυδιού περιέχουν 2 gr λιπαρών, 3,4 gr υδατάνθρακες, 11,7 gr πρωτεΐνης, μεταλλικά άλατα (88 mgr ασβέστιο, 236 mgr φώσφορο και 5,8 mgr σίδηρο) και βιταμίνες, Β1 (0,12 mgr) και B2 (0,16 mgr).
Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να πούμε θετικά ότι τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και ευγενών πρωτεϊνών με χαμηλό περιεχόμενο λίπους και λιπιδίων. Επίσης, είναι αναγνωρισμένες οι χωνευτικές αλλά και διεγερτικές τους ιδιότητες, κυρίως λόγω της ποσότητας των αλκαλικών αλάτων που περιέχουν