Συμβουλές του ΕΦΕΤ για Οστρακοειδή
Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε όστρακα:
• Τα οστρακοειδή να είναι ζωντανά (απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή) με άοσμο και καθαρό νερό στο κέλυφος τους.
• Το κέλυφος το οποίο είναι κλειστό, ανοίγει πολύ δύσκολα και κλείνει ερμητικά πάλι μετά από κάθε προσπάθεια να ανοιχτεί. Δεν αγοράζουμε ποτέ όστρακα ανοιχτά. Όταν ανοίγει το όστρακο και χάνεται το θαλασσινό ζουμί, τότε πεθαίνει. Για να δείτε αν το όστρακο είναι φρέσκο, χτυπήστε το σε μια σκληρή επιφάνεια, εάν αντιδρά στην επίκρουση σημαίνει ότι είναι ζωντανό.
• Η σάρκα είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή. Μετά από τσίμπημα με αιχμηρή άκρη ή με λίγες σταγόνες λεμονιού, προκαλείται κίνηση.
• Τα όστρακα έχουν ευχάριστη οσμή – μυρωδιά θάλασσας, αντιδρούν στην κρούση και περιέχουν φυσιολογικές ποσότητες ενδοθυρικού υγρού. Τα μισάνοιχτα όστρακα είναι ζωντανά μόνο όταν αντιδρούν στην επίκρουση.
• Να αγοράζεται όστρακα από σημεία που πουλούν καθημερινά όστρακα, και όχι από καταστήματα η πλανόδιους που πουλούν ευκαιριακά (πχ Γιορτές). Αυτό συνιστάται γιατί η μεταχείριση, η διατήρηση, η επιλογή και η συμπεριφορά του πωλητή και του καταστήματος στα όστρακα, απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές και γνώσεις, τις οποίες, κάποιος που δεν ασχολείται καθημερινά, είναι αμφίβολο εάν τις γνωρίζει.
• Να ζητάτε πάντα το υγειονομικό σήμα, με την ειδική σήμανση του Κέντρου Αποστολής, που συνοδεύει τα όστρακα, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Αυτό σας εξασφαλίζει ότι τα όστρακα είναι ελεγμένα ως προς την σάρκα τους και το θαλάσσιο περιβάλλον που ζούνε.
• Για την συντήρηση των οστράκων απαιτείται θερμοκρασία από +2 έως 7 Βαθμούς Κελσίου. Γι' αυτό να τα βάζετε μέσα σε βρεγμένες πετσέτες τις οποίες θα τις σφίγγετε όσο το δυνατόν περισσότερο - έτσι ώστε να μην μπορούν να ανοίξουν τα όστρακα και να χάσουν τα ενδοθυρικά τους υγρά - και στη συνέχεια να τα βάζετε σε ένα ανοξείδωτο σκεύος στην συντήρηση του ψυγείου σας.